Vinterdäck eller vinterdäck?

Att välja vilken typ av vinterdäck du ska ha kan vara svårt, men en erfaren oberoende däckverkstad vet vad som ger bäst köregenskaper. Valet beror mycket på vad du har för underlag när du kör.

Det är alltid roligast att sätta på sommardäcken, det är som att ta fram de lätta sommarkläderna ur garderoben och ställa in de tunga vinterskorna. Men vinterdäck behöver inte vara tunga. På en oberoende erfaren däckverkstad kan du få hjälp att välja ett däck som ger en bra känsla, även på vintern.

Alla däck är viktiga, men de som ska rulla genom snö och modd behöver vara stabilare och ha ett visst mönster. Om du inte behöver ha dubbdäck, kan du istället välja de lätta friktionsdäcken. Vinterdäck utan dubb kallas friktionsdäck eftersom de har en högre friktion, vilket ger ett bättre väggrepp. Det är mönstret och typen av gummi som gör att de fungerar bra på vinterväglag. Kör du mest på blöta och snöiga underlag, eller på torr asfalt, kan du med fördel använda dubbfria vinterdäck.

Ett vinterdäck måste ha rätt mönsterdjup

När du ser att något av dina däck börjar förlora i mönsterdjup är det dags att byta. De däck som är i bäst skick bör du ha på bakhjulen, men alla däck måste vara av samma modell och ha samma mönsterdjup. Sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern ger bäst köregenskaper. Sammanfattningsvis är det viktigt att ha rätt och bra däck, men glöm inte att köra lugnt när vinterväglaget väl är här.

19 Nov 2021