Äta ute

PROVA NÅGOT NYTT PÅ KROGEN

Det är lätt att man fastnar i gamla hjulspår när det kommer till att gå ut och äta på stan. Lunchhaket på lagom promenadavstånd från jobbet blir till standard varje vecka. Kvarterskrogen ett par tunnelbanestopp bort från lägenheten blir det självklara valet de dagar du inte orkar laga mat. Men blir det inte lite tråkigt i längden?

Stockholm är smockfullt med matställen som bjuder på mat från världens alla hörn. Du har verkligen alla möjligheter i världen att prova på något nytt utan att ens behöva röra dig utanför stadens gränser. Här kommer lite tips på hur du kan hitta nya och spännande matställen bortom de överhajpade restauranger som turistguider och stora tidningar skriver om.

Välj ett tema

Ett smart sätt för att prova på något annorlunda när du går ut och äter är till exempel att välja ett specifikt land eller en världsdel. De flesta restauranger har någon form av hemsida, så varför inte söka på nätet på exempelvis “afrikansk restaurang Stockholm” eller kanske “vietnamesisk mat Stockholm” så dyker det troligtvis upp något spännande.

Ett annat knep kan vara att välja en viss stadsdel eller rent av ett kvarter eller en gata om det är tätt med restauranger. Beta av en i taget och glöm inte att lämna en recension så att andra vet om det är värt ett besök eller inte.

Prova en foodtruck på lunchen

Foodtrucks har blivit enormt populära på senare år. De ger företag som inte har möjlighet eller lust att bygga upp en fast lokal möjlighet att erbjuda sin mat ute i det fria. Och ärligt talat, är det inte rätt härligt att kunna gå och köpa något riktigt gott och sätta dig ute på en bänk i parken när vädret tillåter?

Google är din vän och även sociala medier. Många foodtrucks i Stockholm brukar dela var de befinner sig och hur menyn ser ut för veckan via exempelvis Facebook.

Även om du är mån om att äta hälsosamt så kan en foodtruck vara helt rätt. Det är inte alla som serverar flottiga burgare eller kebab. På sistone har det kommit många foodtrucks med fantastiskt god och hälsosam mat baserad på färska ingredienser och ofta med veganska eller vegetariska alternativ.

Låt maten komma hem till dig

Hemleverans eller catering är självklara alternativ de dagar när du verkligen inte orkar sätta foten utanför dörren. Men det måste inte vara de tråkiga hemleveransapparna som förser dig med den mat som du vill ha. Ring och fråga din favoritrestaurang om de även erbjuder hemleverans. Svaret är oftare ja än nej i Stockholm. Sushi, libanesiskt eller helt vanlig husmanskost. Det går att få hem det mesta.

Ska du ordna med fest så gäller samma sak där. Det är många restauranger som erbjuder catering till olika typer av evenemang och vissa av dem erbjuder också catering med kort varsel. Om du skulle få anledning att fira eller om ni helt enkelt spontant vill fixa en trevlig middag med vänner så finns det restauranger som erbjuder expresscatering på dagen.