Underhållning

NÖJE I STOCKHOLM FÖR NYFIKNA

Är du trött på den massproducerade underhållning som alla andra går och tittar på. Det är lätt att bli mätt på storfilmer och att gå till samma uteställe varje helg där det bara skvalar samma musik som på radion ändå. Stockholm erbjuder så mycket mer i kultur- och nöjesväg. Här kommer några tips från oss, vissa av dem helt gratis!

Små gallerier

Även om stigande månadshyror har tvingat bort många konstnärer från innerstan så finns det ändå en hel del konstgallerier kvar. Och att gå in där och kika är ju helt gratis eftersom konstverken är till salu. Södermalm har relativt många konstgallerier kvar, men även andra delar av staden bjuder på spännande kreationer. Och det måste ju inte vara konst i form av tavlor eller skulpturer. Det finns en mängd duktiga kläd- och smyckesdesigners, keramiker och andra hantverkare som driver butiker. Det kan vara minst lika spännande.

Eller ta en sväng ut till ett bibliotek. Det är vanligt att lokala konstnärer ställer ut på biblioteken både i innerstan och ute i förorterna.

Gratis konst

Stockholm vimlar av gratis konst, bara man öppnar ögonen. Det finns en stor mängd street art som gömmer sig på allt från elskåp och lyktstolpar till krogarnas toaletter, husfasader, tunnlar och ibland klurigt gömda uppe i hörnet på byggnader och andra monument.

Mycket konst står ute i parker, sitter monterad på fasader, hittas i trappuppgångar på fastigheter, inne hos myndigheter och företag. Ta en tur på stan och gå in på ställen som du normalt sett inte besöker. Sannolikheten för att hitta konstverk som du inte har sett tidigare är stor.

Ge dig ut på upptäcksfärd och upptäck det som troligtvis inte står med i guideböckerna. En perfekt sysselsättning en tråkig vardag när du inte har lust att gå och sätta dig framför Netflix. Gratismotion får du på köpet. Om du inte tycker att du hittar något i området du är kan du ta hjälp på traven av appar som Geocaching så kan vi garantera att du blir guidad till spännande ställen som du annars inte hade upptäckt.

Spännande arkitektur

Stockholm bjuder på arkitektur från flera århundraden och det finns en mängd pärlor att upptäcka bara man ger sig ut på stadens gator. Här hittar du allt från medeltida kyrkor och gamla stans historiska skatter från 15- och 1600-talen till toppmoderna skyskrapor som just håller på att byggas, kulturhusets spännande glasfront och mängder av vackert utsmyckade bostadshus från 17-, 18- och 1900-talen.

I vardagen är det lätt att man går och stirrar på telefonen eller ner i backen när man är på väg någonstans. Lyft blicken så kommer du att se fantastiska ornament som pryder fasaderna.

En tur med Waxholmsbolagets båtar ut till någon skärgårdsö eller till självaste Vaxholm ger dig stora chanser att uppleva fantastiska grosshandlarvillor och spektakulära sommarstugor med många spännande lösningar längs vägen. Tar du en kryssning till Åland eller Finland så bjuder farleden på vägen ut ur Stockholms skärgård på detsamma. Det finns så många otroligt vackra hus som annars är svåra att se på nära håll.

Smala musikarrangemang

Gillar du att gå på konserter eller klubbar så är Stockholm helt rätt stad för att få uppleva något nytt. Det finns ett enormt musikutbud i så gott som alla genrer. Har du aldrig tidigare tittat i dagstidningarnas kultursidor så är det dags nu. Många arrangörer väljer att annonsera här. Annars är sociala medier rätt väg att gå. Sök på evenemang i din närhet så kommer du att hitta massor med förslag, även sånt som du annars inte skulle söka upp.

På bibliotek, kaféer och skivbutiker hittar du en uppsjö med posters och flyers för olika arrangemang och även studieförbunden ordnar ofta olika typer av musikkvällar. Ett insidertips är att kika på folkhögskolorna. Elever på skolornas musiklinjer brukar regelbundet bjuda in till konserter och musikkaféer. Kanske får du en glimt av framtidens stjärnor innan de blir riktigt kända.

Film i nytt format

På sistone har det poppat upp biografer som erbjuder något mer än bara Hollywoodproduktioner och svettiga popcorn. Biosalonger som Rio och Capitol erbjuder ett annat utbud och även möjligheten att sitta ner och äta och dricka något gott i anslutning till filmen.

På Kulturhuset, vissa kulturföreningar och bibliotek visas ofta lite smalare filmer som är svåra att få tag på annars. Det är riktigt bra tips om du vill vidga dina vyer i filmens värld.