Vad sysslar ett besiktningföretag med?

Som rubriken lyder: vad gör ett besiktningföretag, egentligen? Vad kan de erbjuda, vad innebär det och hur vet man vilka tjänster varje firma erbjuder?

På namnet hör man att ett besiktningföretag sysslar med besiktningar. De kontrollerar i vilket skick hus och byggnader är i. Dessa besiktningar kan ske i en del olika former och för olika anledningar. Till exempel så finns det diverse husbesiktningar, fuktmätningar och energideklarationer. En besiktningsman kan också vara kontrollansvarig vid arbetsplatsbesök och myndighetsbesiktningar. De kan då även upprätta kontrollplaner.

Men det som gemene man tänker på, är nog främst en vanlig husbesiktning. En sådan brukar göras inför ett ägarbyte. Både säljaren eller köparen kan beställa en sådan. Besiktningen låter en veta om det finns några befintliga skador eller eventuella risker i huset. Med en fuktmätning kan man få redan på om det föreligger risk för mikrobiell tillväxt. Alltså mögel, för att uttrycka det med ett mer vardagligt namn.

Olika besiktningföretag för olika saker?

Det finns många företag som erbjuder besiktningar, en del utför enbart vissa typer medan andra erbjuder de flesta. Försäkringsfirmor brukar ha besiktningsmän kopplade till sig. Ibland vill de nämligen att man ska utföra en besiktning för att kunna minimera eventuella risker.

För att veta vad ett företag erbjuder är det bara att kika på deras hemsida. Där brukar de flesta beskriva vad de kan erbjuda (åtminstone om de är serviceminded och vill ha kunder). Som exempel kan man titta på Marcus Holmström Byggteknik. Där kan man se ett antal olika tjänster inom området, som just det företaget erbjuder.

4 Jul 2022