Tre enkla tips för en roligare skidresa

Åka skidor utför tar man ofta med sina barn på under sportlovet, men att åka längdskidor kan också vara en stor upplevelse, även för de små. Här kommer tips på aktiviteter på skidorten.

För många i vårt avlånga land är långa månader med snö en vardag, men för den som sällan ser snö kan en tur till nordligare breddgrader vara ett stort och härligt äventyr och något man vill göra så mycket som det bara är möjligt. Det vanligaste när man åker norrut är att åka till någon av landets alla skidorter för att åka skidor utför. Men alla tycker inte om spänningen med utförsåkning eller så vill man inte göra enbart det under hela resan. Så här kommer tre enkla tips på hur man kan få en trevligare och roligare vistelse för alla under skidresan:

1. Lägg allt som heter stress åt sidan och försök vara och njuta i stunden. Det tjänar både du och hela sällskapet på.

2. Planera något annat än enbart utförsåkning under vistelsen. Lägg in någon aktivitet som snöskoter, längdskidor eller njut av en god middag på en restaurang någon av kvällarna.

3. Passa på att ta in resmålet. Om man inte har snö därhemma, så bygg en igloo eller snögubbe, åk pulka eller ha snöbollskrig.

Åka skidor på längden

Skidor användes ursprungligen som färdmedel för att ta sig lättare fram än till fots när det låg djup snö. Idag är det sällan ett måste att färdas på det viset för att ta sig till sitt arbete eller för att handla, men man skulle kunna jämföra det med att gå på vandring eller en promenad. Det är ett sätt att ge sig på utflykt och på ett lugnt sätt njuta av naturen. Kanske drar man en pulka med den yngste eller så packar man en picknick och något varmt att sitta på.

Skidor med rätt motstånd

Om man bestämt sig för att åka längdskidor, antingen för utflykt eller som motion, så är det oerhört mycket lättare om man har skidor som är rätt preparerade med valla. Ett vallaställ finns där längdskidor finns att hyra men också i många hem norrut, för det gör det så mycket enklare att valla och sköta om sina längdskidor på bästa vis. Och att valla rätt är inte endast att använda rätt valla, utan det är en hel räcka av moment som alla behöver göras på rätt sätt.

1 May 2020