Målare i Täby kan lära sig om ljus och mörker av Vermeer

Jan Vermeer var en holländsk målare som bemästrade ljus och mörker till fullo. Målare i Täby har mycket att lära av denne gamle mästare i sitt dagliga arbete.

Om du för några år sedan såg filmen “Flickan med pärlörhänge” med Colin Firth och Scarlett Johansson så vet du vem Jan Vermeer är. Då kanske du också minns hur viktigt ljus och mörker var för denna holländska målare. Det är en inspiration för efterföljande konstnärer och målare.

Även en hantverksmålare jobbar dagligen med funderingar kring ljus och mörkers inverkan på ett rum och vilken sorts färg som passar bäst. Om exempelvis ljus från ett fönster faller in över en vägg på ett visst vis kanske du inte ska välja glansig färg, utan matt. En duktig målare i Täby kan se detta och hjälper dig med input inför dina val.

Målare kan även tapetsera

Tapetsering var troligen inte en av Jan Vermeers specialiteter. Så där ligger han i lä bakom en målare från Täby, för denne kan tapetsering. När man vill ha hjälp att tapetsera hemma kan man kanske tro att man måste vända sig till en tapetserare, men det är ett missförstånd som baserar sig på förändring av betydelse.

Skulle Vermeer tagit hjälp för att tapetsera vardagsrummet skulle han ha anlitat en tapetserare. Detta för att en tapetserare jobbar med drapering av tyger. På Vermeers tid var tapeter gjorda av tyg. Idag är de gjorda av vinyl eller papper och utförs därmed av en målare.

28 May 2022