Doften av bageri i Stockholm.

Vart vänder man sig om man letar efter ett bageri i Stockholm? Hur vet man vilken bageri är bäst på bröd och limpor? Kan man överhuvudtaget åka till Stockholm utan att besöka ett bageri?

Visst skulle det vara underbart om alla gator i Stockholm hade en doft av nybakat bröd på morgonen när man går till jobbet. Föreställ dig att varje litet kvarter innehöll ett hemtrevligt bageri. Lukten av kanelbullar, bröd och kakor. En och annan bakelse, ja listan kan göras lång. Blotta tanken får det att vattnas i munnen. Men just här och nu är den verkliga bilden lite annorlunda. Visst finns det bagerier i Stockholm och säkert fler än i andra städer, men en i varje gathörn hittar man inte ännu. De ligger lite utspridda och den som har turen att passera ett på väg ner i tunnelbanan kan skatta sig lycklig.

Nybakade muffins

En bagares dag.

Förr kanske en bagare stod och bakade sockerkakor hela dagen men idag när vi anammat en mer hälsosam livsstil , är det mer så att hyllorna är fulla med underbart doftande bröd. Här trängs rågbröd och baguetter med kavring, formbröd och fruktlimpa. Tätt följda av frallor med russin, valnötter, vallmo och surdeg. Glutenfritt och vanligt bröd samsas om utrymmet i hyllorna och även om det är fullt på morgonen, tar tomheten över redan vid lunch. En bagare är uppe med tuppen och sätter deg eller börjar arbetet med en som legat och jäst över natten. Surdegar bör som bekant ligga till sig över flera timmar ibland får de ligga i dagar. Men det räcker inte med bröd i hyllorna. Efter de morgon hungriga bröd-aspiranterna passerat kommer de sötsugna förbi för att handla något till kaffet. Croissanter, bullar, längder och mjuka kakor dukas upp på disken och innan man vet ordet av är det någon som köpt dem.

Hembakat framför fabriks-framställt

Råder det egentligen någon som helst tvekan om att ett hembakat bröd med fina utvalda råvaror smakar bättre än ett framställt i fabrik. Det är förvisso skillnad i pris men man kan fråga sig om det ska få avgöra. Det är ju så många fördelar med ett bröd bakat i kärlek. Det känns lång väg. Både på doft och i smaken. När man använder råvaror av högsta kvalité och bakar med hjärta och kärlek blir upplevelsen en helt annan för den som äter brödet. Mineraler och näringsämnen finns kvar och bidrar till en bättre hälsa och en hållbar känsla. 

27 Mar 2020